Telefoonnummer

026-3511729

E-mail

info@tcparkstraat.nl

Openingstijden

Ma-vr: 8:00 - 18:00 (avonden en zaterdag in overleg)

Binnen onze westerse samenleving is energie iets waarvan je de ene dag iets meer hebt dan de andere dag. Als je maar gezond eet, voldoende slaapt en stress binnen de perken houdt komt het over het algemeen wel goed met je energielevel. De traditionele Chinese geneeskunde duikt dieper in de materie en gaat er vanuit dat je wordt geboren met een bepaalde hoeveelheid reserve-energie. Deze nierenergie ligt veilig opgeslagen voor die momenten waarop je wel wat extra energie kunt gebruiken. Hoe je waakt over jouw energetische oerbron lees je hier.

Chinese geneeskunde & nierenergie: hoe krachtig is jouw oerbron?

Binnen de Chinese geneeskunde vormt de hoeveelheid reserve-energie waarover je beschikt het fundament voor je gezondheid. Deze reserve-energie wordt ook wel nierenergie genoemd. De hoeveelheid nierenergie waarover je beschikt is afhankelijk van 3 factoren:

1) Wat je genetisch aan reserve-energie mee hebt gekregen van je ouders;
2) Wat je zelf aan energie uit je voeding opneemt en opslaat;
3) In hoeverre je jezelf de ruimte geeft om op te laden door rust, meditatie en slaap.

Energie van je ouders

Als mens word je dus met een specifieke hoeveelheid nierenergie geboren. De hoeveelheid en de kwaliteit van de nierenergie die je bij je geboorte krijgt kun je niet beïnvloeden. Maar je kunt deze na je geboorte wél verder aanvullen. Dit doe je door het volgen van een aantal leefregels. Denk aan gezonde voeding, een goede balans tussen rust en activiteit en voldoende slaap. Deze aanvulling is noodzakelijk omdat je als mens dagelijks nierenergie verbruikt.

Nierenergie

Je kunt nierenergie zien als een accu voor je lever. Als je lever op een bepaald moment over onvoldoende energie en voedingsstoffen beschikt, dan kan er een beroep worden gedaan op jouw nierenergie. Goed waken over deze voorraad reserve-energie is dus belangrijk. Je hebt deze energie namelijk nodig ter ondersteunen van bepaalde processen in je lijf en speciale (nood)situaties. Denk hierbij aan:

  • Je menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en zwangerschap;
  • Je vochthuishouding;
  • De conditie van je botten, gewrichten en je gehoor;
  • Je stofwisseling (de productie van warmte en energie in het bijzonder);
  • Je reactie op stressoren zoals kou, grote lichamelijke inspanning, ingrijpende veranderingen, operatie, ziekte, een nieuwe baan, verhuizing, angst, depressie etc.

Een lege accu en ziekte

De reserve-energie geeft als accu energie aan je lever en andere spijsverteringsorganen. Bij overbelasting van lever en spijsvertering moet deze accu nog meer energie afgeven. Die raakt daardoor uitgeput. De reserve-energie is niet oneindig en wordt na verbruik maar heel langzaam opgebouwd. Geen wonder dat het vaak jaren duurt om situaties zoals zware operaties en chronische emotionele stress te boven te komen. Het is daarom van belang om je lever en spijsverteringsorganen niet onnodig te belasten. Stop met roken, doe rustig aan met alcohol (of nog beter: drink het helemaal niet). Als je rookt en/of drinkt pleeg je roofbouw op je lichaam en put je onnodige uit voorraden die je beter voor andere processen kunt gebruiken.

Zorgvuldig met energie omgaan

Je kent ze vast: mensen die zich moeiteloos door tegenslagen heen slaan, nooit ziek zijn en bruisen van energie. Grote kans dat zij bij de geboorte een grote hoeveelheid reserve-energie van hun ouders hebben meegekregen. Met deze oerbron kunnen ze een hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid. Toch raken ook XL accu’s een keer uitgeput. Slordig omgaan met de reserves maakt dat ook zij getroffen worden door ziekten en klachten. Anderen worden geboren met een kleine accu en zullen vanaf het begin zorgvuldig met hun gezondheid moeten omgaan. Maar ook met een kleine hoeveelheid reserve-energie is het mogelijk in goede gezondheid oud te worden. Het vraagt alleen extra aandacht om zorgvuldig met de reserves om te gaan.