Telefoonnummer

026-3511729

E-mail

info@tcparkstraat.nl

Openingstijden

Ma-vr: 8:00 - 18:00 (avonden en zaterdag in overleg)

Wanneer er sprake abnormale vochtophopingen dan kan oedeemtherapie een uitkomst bieden. Er kunnen verschillende redenen zijn voor de verminderde werking van het lymfesysteem. Oedeemvorming kan o.a. een gevolg zijn van een operatie, bestraling,  littekens, verwijderen van lymfeklieren of een genetisch afwijking.

Wat is het lymfesysteem?

De belangrijkste functie van het lymfesysteem is het afvoeren van afvalstoffen. Dit gaat via verschillende takken, die uitmonden in grote stations, lymfeklieren. Deze lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in je lies, oksel en hals.

Wanneer een patiënt door en bepaalde reden een verstoring krijgt in dit systeem, dan zal het lymfesysteem overbelast raken. Hierdoor is het lymfesysteem uit balans en zal er een ophoping van eiwitten en vocht ontstaan.

Wat is oedeemtherapie?

De oedeemtherapeut zal het afvoerende lymfesysteem stimuleren. Door middel van manuele lymfedrainage wordt de huid zacht gemasseerd, waardoor het overtollig vocht naar het “gezonde” weefsel wordt gepompt. Ook wordt er soms gebruikt gemaakt van lymfetape of zwachtels.

Wanneer het klachtenbeeld stabiel is, zal er een elastische kous aangemeten worden om recidieven te voorkomen.

oorzaken oedeem

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor lymfe oedeem ontstaat. Primair lymfeoedeem is een aangeboren variant. Hierbij zijn er tijdens de geboorte minder lymfebanen ontwikkeld.  In de loop van de tijd kan er dan zwelling ontstaan.

De grootste groep patiënten heeft last van secundaire lymfeoedeem. Deze vorm van oedeem ontstaan vaak door schade van het weefsel, bijvoorbeeld door operatie, bestraling, tumor, trauma of spataderen. Relatief vaak komt lymfeoedeem voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn: verwijderen van lymfeklieren, bestraling of druk op het lymfevat door een tumor of uitzaaiing.

resultaat & duur

Het traject is langdurig, waarbij de patiënt langere periode behandeld zal worden. In het begin zal de intensiteit hoger liggen rond de 2 a 3x per week. Later in het traject zal de frequentie omlaag gaan en richt de behandeling zich meer op onderhoud.

Door de behandeling zal de druk op het weefsel afnemen, waardoor u minder pijnlijk, strak gevoel zult ervaren, de huid weer zachter wordt en u makkelijker kunt bewegen.