Telefoonnummer

026-3511729

E-mail

info@tcparkstraat.nl

Openingstijden

Ma-vr: 8:00 - 18:00 (avonden en zaterdag in overleg)

Wat is triggerpoint/dry needling?
Triggerpoint/dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt zich op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat.
Met triggerpont/dry needling worden spierverhardingen ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via manuele (met de hand of mbv een stokje) technieken of het gericht prikken met een naald binnen de spier, dit heet dan “dry needling”. Door het inbrengen van de naald wordt het bestaande pijnsignaal als het ware “gereset” wat zorgt voor direkte plaatselijke ontspanning. Triggerpoint behandeling en of Dry needling zorgt vaak snel voor een directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten.
Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld.
Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in;
• pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling;IMG_0672
• bewegingsbeperkingen en /of stijfheid;
• verminderde kracht in de spier;
• pijnklachten en pijnontwijkend gedrag;
• reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.
Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen!
Hoe kunnen ze ontstaan?
• acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk;
• chronisch; door langdurig verkeerde houding of overbelasting;
• langdurige overbelasting van bv. van arm nek en/of schouder (RSI, CANS)
• overbelasting bij sporters;
• beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia;
• langdurige afwezigheid van beweging, bv. door gipsverband;
• psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid;
• voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bv. ontstaan na een botbreuk)
• chronische infecties en allergieën;
• slaaptekort; strakke kleding of riem, dragen van een rugzak.

Wat doet de fysiotherapeut eerst?
De getrainde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v dry needling of manueel.
Via gericht prikken met en naaldje of manueel worden de spierverhardingen losgemaakt.
Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs (‘blauwe plek’) aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of twee.

Wat gebeurt er daarna?                                                     
Patiënten zijn zeer positief over de effecten van dry needling. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie. U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven

Wat kost het?
Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.