Telefoonnummer

026-3511729

E-mail

info@tcparkstraat.nl

Openingstijden

Ma-vr: 8:00 - 18:00 (avonden en zaterdag in overleg)

Craniosacraal systeem

In de loop van het leven absorbeert het lichaam allerlei trauma’s, zowel emotioneel als fysiek. Gevoelens van pijn, woede, angst en fysiek letsel worden door het lichaam opgeslagen en zorgen er uiteindelijk voor dat het cranio sacraal systeem uit balans raakt, krimpt, gaat vastzitten en zijn vitaliteit verliest.

Het cranio sacraal systeem is een fysiologisch systeem dat in het lichaam werkzaam is naast het ademhalingssysteem en het systeem van hart en bloedvaten.

Het volgt zijn eigen ritme. De naam van de therapie is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (de beenderen van de schedel) en sacrum (het heiligbeen).

Een verstoring of blokkade van dit natuurlijke ritme heeft een negatieve invloed op de hersenen, op het ruggenmerg en daardoor op het functioneren van het centrale zenuwstelsel.

Door het loslaten van deze spanning wordt het hele organisme verjongd en gunstig beïnvloed. Diepe ontspanning ontstaat, stress verdwijnt en pijn patronen lossen op.

Van de kruin (cranio) tot het stuitje (sacrum) bestaat het craniosacraal systeem uit de hersenen en het ruggenmerg omhuld door de hersenvliezen, het hersenvocht en de ruggenwervels. Onafhankelijk van hart- of ademritme bewegen de hersenvliezen zo’n zes tot twaalf keer per minuut. Dit craniosacraal ritme wordt via het bindweefselnetwerk, waarin alle organen met elkaar zijn verbonden, doorgegeven en overal gevoeld. Via lichte manuele therapie (aanraking) kunnen problemen opgespoord en verholpen worden.

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoring van de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken, en andersom. Bijvoorbeeld chronische pijn, vermoeidheid, rugklachten, nekklachten, klachten na de bevalling, maag- en darmklachten. Ook  burn-out, RSI, whiplash en hyperventilatie zijn in de craniosacrale praktijk veel voorkomende kwalen.cst2

De behandeling

De craniosacraal therapeut bekijkt je lichaam en geest als een geheel, met bindweefsel als rode draad. Door dit weefsel van je voeten naar de schedel te volgen, voelt de therapeut waar er ‘opstoppingen’ zitten.

Met zachte technieken brengt de therapeut het hele bindweefselsysteem weer in balans. Dit gaat soms gepaard met een emotionele ontlading die te maken kan hebben met een (oud) trauma. Je lichaam krijgt hierdoor groen licht om weer te gaan stromen en dat is direct voelbaar.

Zelfherstellend vermogen

Vaak heeft de therapeut maar enkele behandelingen nodig om de motor van het zelfherstellend vermogen weer op gang te brengen. Deze therapie, welke is ontwikkeld door de osteopatisch arts John Upledger, verbetert de functie van het centrale zenuwstelsel, lost de negatieve effecten van stress op, verhoogt de weerstand tegen ziekten en laat je weer lekker in je vel zitten.

RCNtoplogo